Składniki:
na ciasto:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2,5 szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 300 g świeżego szpinaku lub 450 g mrożonego
- 500 g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 4 łyżeczki żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z połowy limonki
- 1/4 szklanki zaparzonej herbaty ( ja miałam herbatę z miętą)
- jeżyny do posypania
Przygotowanie:
- Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze razem z olejem. Jeśli używamy mrożonego szpinaku należy go rozmrozić i mocno odcisnąć z nadmiaru wody.
- Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
- Piekarnik nastawić na 170 termoobieg
- Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać szpinak i wymieszać. Wsypać mąkę i jeszcze raz wymieszać.
- Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 50 minut do suchego patyczka.
- Ciasto wyjąć z pieca. Jak ostygnie ściąć lekko górną część i pokruszyć. Będzie ona póżniej posypką.
- Krem: żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie ( w 5-6 łyżkach wody).
- Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej powoli, cały czas miksując, ciepłą żelatynę i sok z cytryny
- Gotowy krem wyłożyć na ciasto. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i jeżynami. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Innowatorskie i pyszne. Wyglada jak prawdziwy mech i na dodatek swojskie jerzyny
OdpowiedzUsuń