Składniki:
21 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1/4 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 żółtko
- 5 łyżek cukru waniliowego
- mąka do podsypywania
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy z cukrem w 150 ml letniej wody i odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Z mąki, soli, oliwy i rozrobionych drożdży zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia mniej więcej na 1 godzinę, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki i wałkujemy. Wycinamy trójkąty. Nakładamy kawałek banana i nutellę. Zawijamy w rogalika.
Pieczemy ok 20 min w temp 220 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz