Składniki:
Składniki na masę serową:
- 250 g twarogu półtłustego lub tłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki kokosowej 22% lub gęstego mleka kokosowego*
- 1 łyżka zielonej herbaty matcha (proszku)
- 110 g cukru pudru
- 20 g żelatyny w proszku (5 łyżeczek) lub 5 listków żelatyny
- 60 ml wody
- skórka otarta z 1 limonki i sok z niej wyciśnięty
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Przygotowanie:
- Żelatynę zalać wodą, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny lub podgrzać w mikrofali. Nie doprowadzać do wrzenia (żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Zdjąć z palnika, pozostawić do przestudzenia.
- Śmietankę kokosową przełożyć do małego garnuszka, podgrzać, niekoniecznie do wrzenia. Zdjąć z palnika, dodać przesianą zieloną herbatę, wymieszać, najlepiej zmiksować blenderem - mieszanka powinna być gładka, bezgrudkowa, pięknie zielona. Do jeszcze ciepłej dodać żelatynę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek.
- W misie miksera umieścić twaróg, mascarpone i zmiksować do otrzymania gładkiej masy. Dodać cukier puder, otartą skórkę z limonki i sok z limonki, zmiksować. Na sam koniec dodać mieszankę z zieloną herbatą i żelatyną, dokładnie zmiksować.
- Masę serową przelać na schłodzony spód ciasteczkowy. Odłożyć do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz