poniedziałek, 25 grudnia 2017

Sałatka śledziowa z żurawiną


Składniki:
  • 500 g filetów śledziowych
  • 2 średnie czerwone cebule
  • 120 g suszonej żurawiny
  • pieprz kolorowy
Przygotowanie: 
  1. Żurawinę zalewam gorącą wodą na około 10 min. 
  2. Cebulę kroję w paski, śledzie kroję w większą kostkę i przekładam do miski.
  3. Dodaję odcedzoną żurawinę i pieprz, wszystko mieszam.


sobota, 23 grudnia 2017

Pieczone brukselki z parmezanem


Składniki:

  • Brukselka
  • Czosnek
  • Parmezan
  • Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
  1. Brukselkę myję, obcinam końcówki i kroję na połowę
  2. Parmezan ścieram na tarce i mieszam z oliwą i czosnkiem
  3. Wykładam na blachę i wkładam do piekarnika na 180 stopni na 25 min

Zupa z brukselką


Składniki:

  • 1 marchewka
  • Kawałek pora
  • Kawałek selera
  • Brukselka
  • Kurkuma
  • Sól
  • Pieprz

czwartek, 21 grudnia 2017

Zupa marchewkowa z mlekiem kokosowym


Składniki:
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku wyciśniętego przez praskę
  • 2,5cm startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 4 marchewki
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • pieprz
  • sól
Przygotowanie:

Pasztet z wątróbki


Składniki:

  • Podsmażona wątróbka z kurczaka
  • Masło
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz

Quinoa z daktylami i orzechami


Składniki:
  • Quinoa
  • gorzka czekolada
  • Winogrona
  • Daktyle
  • Orzechy
Przygotowanie:
  1. Quinoa gotuję według przepisu na opakowaniu
  2. Kiedy ostygnie dodaję daktyle, orzechy, winogrona i małe kawałki gorzkiej czekolady

Kalafior z parmezanem i śmietaną


Składniki:

  • Kalafior
  • Parmezan
  • Kwaśna śmietana

Placuszki z cukinią

Składniki:
  • 1 duża cukinia
  • 1 mała cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Cukinię i cebulę ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję jajko, mąkę ( cukinia puszcza dużo soku, kiedy masa jest za rzadka trzeba dodać więcej mąki inaczej ciężko będzie je przewrócić na patelni), sól i pieprz, wszystko mieszam.
  2. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron.

niedziela, 3 grudnia 2017

Fritata z kalafiorem



Składniki:

  • 3 jajka
  • Koperek
  • Ser feta
  • Czerwona cebula
  • Ugotowany kalafior

sobota, 2 grudnia 2017

Chleb razowy ze słonecznikiem na drożdżach



Składniki:

  • 2 szklanki mąki razowej
  • 25g swieżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • Pół szklanki słonecznika
  • Ok 300 ml ciepłej wody
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam w niewielkiej ilości wody i odstawiam na 15 minut.
  2. Mieszam pozostałe składniki i dodaję drożdże. Masa nie ma być zbita
  3. Odstawiam w ciepłe miejsce na godzinę
  4. Piekę około godziny w temp 190 stopni

Chleb gryczany


Skladniki:
  • 1 szklanka maki gryczanej
  • 1  szklanka brazowej maki ryzowej
  • ok  3 lyzek maki orkiszowej
  • 1 lyzeczka soli himalajskiej
  • 3 lyzeczki oliwy z oliwek
  • 14g suszonych drozdzy ( dalam 3 plaskie  lyzeczki)
  • niecale 2 szklanki wody
  • 2 lyzki chia
  • 6 lyzek zmielonego siemienia lnianego
  • pól szklanki slonecznika

Quinoa z granatem i migdalami



Skladniki:
  • quinoa
  • granat
  • cynamon
  • platki migdalów
Przygotowanie:
  1. Quinoa plucze kilka razy w wodzie. Zalewam woda w proporcji 1:2. Gotuje 15 min
  2. Kiedy quinoa ostygnie dodaje pozostale skladniki i mieszam


Zupa ogórkowa

Składniki:
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 marchewka
  • 1,5 litra bulionu (np. drobiowy, warzywny, rosół)
  • 3 ziemniaki
  • 4 średnie kiszone ogórki
  • 150 g śmietany 18%
Przygotowanie:
  1. W garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty.Wlać gorący bulion i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut.
  2. Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i gotować przez ok. 10 minut.
  3. Dodać starte na tarce obrane ogórki (małych nie trzeba obierać) oraz 1/2 szklanki soku z kiszonych ogórków (zalewy) jeśli mamy. Gotować przez ok. 10 minut. Odstawić z ognia.
  4. Dodać zaprawioną śmietanę (najpierw wymieszaną z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami wywaru).

niedziela, 5 listopada 2017

Krem z brokułów

Składniki:
  • 3 ziemniaki 
  • 1 brokuł
  • 1 ząbek czosnku
  • ok 500 ml wywaru warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • śmietana kwaśna
Przygotowanie: 

Sałatka ze słodkimi ziemniakami


Składniki:

  • Słodkie ziemniaki
  • Rukola
  • Rzodkiewka
  • Pestki dyni
  • Jajko
  • Koperek
  • Oliwa z oliwek

wtorek, 31 października 2017

Frikatesy z kalafiorem i brokułami


Składniki:
  • 1 brokuł
  • 1 kalafior
  • 1/2 cukinii
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • Parmezan
  • Sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Warzywa ścieram na tarce 
  2. Wbijam jajka, dodaję mąkę i przyprawy; wszystko mieszam
  3. Wykładam na blachę wyłożoną folią. Używam foremek do wyciskania ciasta aby utworzyć równe kółka
  4. Piekę w piekarniku w temp 160 stopni 20 min.
  5. Posypuję parmezanem

sobota, 28 października 2017

Sałatka z łososiem i papryką



Składniki:

  • Szpinak
  • Sałata
  • Kolorowa papryka
  • Łosoś wędzony
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Jogurt naturalny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Ząbek czosnku

piątek, 13 października 2017

Sałatka z rzodkiewką


  • Rzodkiewka
  • Ogórek
  • Kapusta pekińska
  • Ziarna słonecznika
  • Kiełki

poniedziałek, 21 sierpnia 2017

czwartek, 10 sierpnia 2017

Sałatka z ziemniakami i łososiem




Składniki:

  • Ziemniaki
  • Łosoś wędzony
  • Kukurydza
  • Jajka
  • Koperek
  • Ogórek kiszony

wtorek, 8 sierpnia 2017

Lemoniada



Składniki:

  • 2 cytryny
  • Ok 1/3 szklanki cukru
  • 3 duze szklanki wody

Zielona bomba witaminowa


Składniki:

  • Avocado
  • 2 kiwi
  • Garść borówek
  • Garść szpinaku
  • 1 seler naciowy
  • Sok jabłkowy
  • Wheatgrass

niedziela, 2 lipca 2017

Surówka z pomidorami


Składniki:

  • pomidory
  • ogórek
  • koperek
  • śmietana

środa, 28 czerwca 2017

Sałatka z kuskusem



Składniki:

  • Kuskus
  • Ser feta
  • Pomidorki koktajlowe
  • Czerwona cebula
  • Bazylia
  • Sól 
  • Pieprz

niedziela, 25 czerwca 2017

Sernik kakaowy z Kinder Bueno





Składniki:
  • biszkopty
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 200 dag serka Filadelfia
  • 4 łyżki cukru ( można dać więcej jeśli nie jest zbyt słodkie)
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 opakowanie Kinder Bueno
  • pół szklanki zimnej, gorzkiej herbaty
Przygotowanie:
  1. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody
  2. Biszkopty kładę na spód i skrapiam gorzką czekoladą aby były miękkie 
  3. Kremówkę ubijam, dodaję serek, cukier, kakao i rozpuszczoną chłodną żelatynę; wszystko mieszam łyżką albo miksuję ok 10 sekund; na koniec dodaję pokruszone Kinder Bueno i wylewam na biszkopty. Wkładam do lodówki.