Składniki na keksówkę:
- 4 duże jajka;
- 1 szklanka cukru;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 200 g masła roztopionego;
- starta skórka z 1 cytryny;
- kilka kropel olejku cytrynowego;
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 cukier waniliowy;
Przygotowanie:
- Jaja ubić z cukrem na gęstą i puszystą masę. Cały czas miksując dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia oraz roztopione i przestudzone masło. Na końcu dodać sok i skórkę z cytryny. Delikatnie wymieszać i przełożyć ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (tej krótkiej).
- Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 160 st.C, a następnie 15 minut w temperaturze 175 st.C do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz