środa, 3 października 2018

Ciasto marchewkowo - cukiniowe


Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 duże marchewki starte na dużych oczkach
  • 1 cukinia starta na tarce o dużych oczkach
  • szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
Przygotowanie:
  1. Jajka miksuje z cukrem.
  2. Stopniowo dodaję mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptę soli. Następnie kakao i cynamon. Na koniec wrzucam marchewkę i cukinię. Blachę smaruję oliwą i posypuję mąką. Wylewam ciasto ( użyłam dużej okrągłej blachy). ( ostatnio nie posmarowałam niczym i też wyszło z formy bez problemu)
  3. Piekę w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz