Składniki na małą blaszkę ( keksówkę):
- galaretka cytrynowa
- 1 banan
- 2 łyżeczki żelatyny
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml kremówki 30%
- 3 łyżki cukru pudru
- żółta posypka
- wódka lub inny alkohol do nasączenia biszkoptu
Przygotowanie:
- Przygotowuję biszkopt kakaowy według przepisu z połowy porcji i przecinam go na dwa płaty; każdy z nich nasączam alkoholem
- Galaretkę rozpuszczam w 350 ml wody; jak zacznie tęgnąć wylewam odrobinę na biszkopt; następnie układam pokrojone banany i zalewam pozostałą galaretką
- Na galaretkę kładę drugi płat biszkoptu
- Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody
- Kremówkę ubijam i dodaję do niej jogurt i żelatynę; jak zacznie zastygać to wylewam na biszkopt
- Posypuję żółtą posypką
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz