Składniki:
- 100 ml kefiru
- 250 g mąki
- 1/2 łyżki sody
- 1/4 łyżeczka soli
- 1/4 łyżki cukru
1. Mąkę z sodą i solą przeciać na stolnicę. Następnie zrobić wgłebienie i dodać pozostałe składniki.
2. Lekko przesiekać nożem zgarniając mąkę do środka (aby kefir się nie rozlał).
3. Wyrobić ciasto, w miarę potrzeby podsypując mąką, aby się nie przykleiło do stolnicy.
4. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wykroić kółka (np. szklanką), przykryć czystą ściereczką i zostawić na pół godziny.
5. Po tym czasie rozgrzać patelnię na średnim ogniu i bez tłuszczu smażyć z obu stron do zrumienienia (w praktyce ok 4 minuty na jedną stronę).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz