wtorek, 19 lutego 2019

Sernik cytrynowy na zimno


Składniki:
  • 250 g mascarpone
  • 150 g serka typu filadelfia
  • 300 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • sok z jednej cytryny
  • skórka z jednej cytryny
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • kakao do posypania 
  • 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:

  1. Herbatniki rozdrabiam w malakserze, wykładam na dno tortownicy i polewam rozpuszczonym masłem; wkładam do lodówki.
  2. Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wody.
  3. Kremówkę ubijam, następnie dodaję do niej mascarpone, serek typu filadelfia, cukier, cytrynę, skórkę z cytryny oraz ostudzoną żelatynę. Wszystko dokładnie miksuję i wylewam na herbatniki; odstawiam na kilka godzin do lodówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz