Składniki na formę 32x15x8:
- 2 cebule pokrojone na kawałki i podsmażone na oleju
- 25 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- 1 i 3/4 szklanki wody (ok 425 ml)
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i odstawić na 10 min
- Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki razem z drożdżami i cebulą; zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę
- Ponownie zagnieść ciasto i włożyć do foremki wysmarowanej oliwą i posypanej kaszą manną/ bułką tartą lub mąką; odstawić na godzinę.
- Piec 40-45 min w temperaturze 200 stopni.
https://grunttoprzepis.blogspot.com/2014/05/chleb-cebulowy.html?m=1
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz