środa, 15 maja 2019

Kuchnia gruzińska: Chinkali

Składniki na ok 28 pierożków:
na ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 1 łyżeczka wody
  • 2 łyżki masła
  • ok 2 szklanek prawie wrzącej wody ( odczekać ok 2 min od zagotowania)

na farsz:
  • 500 g mięsa wołowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • pęczek zielonej pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Cebulę ścieramy na tarce, dodajemy posiekaną pietruszkę, mięso oraz bulion, pieprz i sól ( niewielką ilość soli gdyż bulion jest już słony); całość mieszamy około 3 minut.  Wbrew przypuszczeniom farsz nie jest bardzo rzadki a nakładanie farszu nie jest trudne bulion bowiem rozdziela się od mięsa dopiero po ugotowaniu.
  2. Robię ciasto tak jak na pierogi: do garnka wrzucam mąkę, sól, masło i dodaję wrzącą wodę wszystko mieszam łyżką a następnie wyrabiam ciasto ręcznie; rozwałkowuję ciasto i wycinam koła o średnicy 12 cm.
  3. Na środek koła nakładam łyżkę farszu i przyszczypując ciasto robię sakiewkę, która musi być mocno zaciśnięta aby podczas gotowania nie wypłynął bulion
  4. Pierożki wrzucam do wrzącej i osolonej wody i gotuję od wypłynięcia 2 minuty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz