Składniki na ok 28 pierożków:
na ciasto:
na farsz:
na ciasto:
- 1 kg mąki
- 1 łyżeczka wody
- 2 łyżki masła
- ok 2 szklanek prawie wrzącej wody ( odczekać ok 2 min od zagotowania)
na farsz:
- 500 g mięsa wołowego
- 250 ml bulionu warzywnego
- 1 cebula
- pęczek zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Cebulę ścieramy na tarce, dodajemy posiekaną pietruszkę, mięso oraz bulion, pieprz i sól ( niewielką ilość soli gdyż bulion jest już słony); całość mieszamy około 3 minut. Wbrew przypuszczeniom farsz nie jest bardzo rzadki a nakładanie farszu nie jest trudne bulion bowiem rozdziela się od mięsa dopiero po ugotowaniu.
- Robię ciasto tak jak na pierogi: do garnka wrzucam mąkę, sól, masło i dodaję wrzącą wodę wszystko mieszam łyżką a następnie wyrabiam ciasto ręcznie; rozwałkowuję ciasto i wycinam koła o średnicy 12 cm.
- Na środek koła nakładam łyżkę farszu i przyszczypując ciasto robię sakiewkę, która musi być mocno zaciśnięta aby podczas gotowania nie wypłynął bulion
- Pierożki wrzucam do wrzącej i osolonej wody i gotuję od wypłynięcia 2 minuty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz