Składniki na 5 dużych bułeczek:
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 250 g mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 35 g masła
- gorzka czekolada
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczam z cukrem w letnim mleku i odstawiam na 15 min w ciepłe miejsce aż wyrośnie.
- Do miski wkładam mąkę, jajko masło i wyrośnięty zaczyn; wyrabiam ciasto - kiedy się klei dodaję trochę mąki; odstawiam na godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Dzielę ciasto na 5 mniejszych części do środka każdej z nich wkładam dwa kawałki czekolady i formuję bułkę; wykładam na formę wysmarowaną masłem i odstawiam na około 15 minut.
- Piekę w temperaturze 190 stopni około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz