Na przepis natrafiłam w książce: One ingredient 4 ways. Transform everyday ingredients into delicious meals. Od razu pomyślałam, że muszę go zrobić zwłaszcza, że połączenie cukinii z parmezanem nie może się nie udać. Zmodyfikowałam przepis i upiekłam chleb, który okazał się fenomenalny!
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 55 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 175 ml mleka w temperaturze pokojowej
- 2 jajka
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczka pieprzu
- 140 g startego parmezanu
- 225 g startej i odciśniętej cukinii
Przygotowanie:
- Mąkę, proszek, masło, tymianek, pieprz i sól mieszam razem. Następnie dodaję parmezan, cukinię, jajka oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszam a następnie ugniatam aż powstanie masa, którą da się uformować na bochenek chleba.
- Uformowany bochenek kładę na natłuszczony papier i na górze wykonuję 3 poprzeczne linie nożem.
- Piekę około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Chlebek jest pyszny zarówno na zimno jak i na ciepło wyjęty z pieca.
Bardzo interesujący i inspirujący przepis, dziękuję za dodanie go do mojej akcji kulinarnej Warzywa dyniowate. Proszę jeszcze, byś zamieściła banerek akcji pod przepisem. Serdecznie pozdrawiam. A.
OdpowiedzUsuń