Przepyszne, delikatne ciasteczka z rozpływającą się czekoladą i chrupiącymi pestkami dyni. Robi się je bardzo szybko i długo wytrzymują świeżość.
Składniki na 20 sztuk:
- 75 g masła ( temperatura pokojowa)
- 100 g drobnego cukru do wypieków
- 70 g miałkiego brązowego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125 g mąki pszennej
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 125 g posiekanej gorzkiej czekolady ( u mnie 71%)
- 50 g pestek dyni
- sól morska, do posypania
- Masło miksuję z cukrami na puszystą masę. Dodaję jajko, ekstrakt i ucieram do połączenia. Następnie dodaję mąkę, kakao, sodę. Wyrabiam ciasto ręcznie ( w oryginalnym przepisie było używanie miksera, jednak masa jest bardzo sucha i kiedy zaczęłam ją miksować zaczęła się rozpryskiwać), na koniec dodaję pestki dyni i czekoladę, wszystko mieszam.
- Formuję małe kulki, które spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka rosną, więc układam je w kilkucentymetrowych odstępach. Posypuję solą morską.
- Piec przez 10-12 minut w temperaturze 160ºC z termoobiegiem. Ciasteczka pod koniec pieczenia lekko pękają.
Przepis ze strony: https://www.mojewypieki.com/przepis/ciastka-czekoladowe-z-pestkami-dyni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz