środa, 31 lipca 2019

Drożdżowy chleb z suszonymi pomidorami


Z przepisu tego korzystałam już wiele razy. Ciasto bardzo łatwo się wyrabia a chleb rośnie jak szalony i bardzo dobrze smakuje.

Składniki na 2 keksówki o wymiarach 12x21 cm lub jedną większą formę:
  • 25 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 5 dużych suszonych pomidorów
  • 1 i 3/4 szklanki wody (ok 425 ml)
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie i odstawić na 10 min.
  2. Pomidory zalewam wrzątkiem i jak będą miękkie kroję na mniejsze kawałki.
  3. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki razem z drożdżami i suszonymi pomidorami; zagnieść ciasto i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę ( ciasto bardzo dobrze się wyrabia ale jeśli się klei należy dodać odrobinę mąki a na ręce można nalać odrobinę oliwy). 
  4. Ponownie zagnieść ciasto i włożyć do foremki wysmarowanej oliwą i posypanej kaszą manną/ bułką tartą lub mąką; odstawić na godzinę aż ponownie wyrośnie.
  5. Piec 35 min w temperaturze 200 stopni w opcji góra dół lub 190 w opcji termoobiegu. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz