Smaczne i szybkie kotlety. Znakomity pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które nam zostały. Nie trzeba dodawać do nich dodatkowych przypraw dzięki serowi, który nadaje im charakterystyczny smak.
Składniki:
- 100 g sera pleśniowego np. stilton
- 500 g ziemniaków
- 1 duże jajko
- około 3 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotuję w wodzie aż będą miękkie. Kiedy ostygną przeciskam przez praskę do ziemniaków albo rozduszam widelcem.
- Do ziemniaków dodaję pokruszony ser, jajka oraz bułkę tartą ( nie dodaję przypraw gdyż ser jest wystarczająco aromatyczny). Wszystko mieszam i formuję kotlety. Kiedy masa jest zbyt "luzna" aby uformować kotlet dodaję więcej bułki tartej.
- Smażę z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz