piątek, 26 lipca 2019

Kotlety ziemniaczane z serem pleśniowym


Smaczne i szybkie kotlety. Znakomity pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które nam zostały. Nie trzeba dodawać do nich dodatkowych przypraw dzięki serowi, który nadaje im charakterystyczny smak. 

Składniki:
  • 100 g sera pleśniowego np. stilton
  • 500 g ziemniaków
  • 1 duże jajko
  • około 3 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Ziemniaki gotuję w wodzie aż będą miękkie. Kiedy ostygną przeciskam przez praskę do ziemniaków albo rozduszam widelcem.
  2. Do ziemniaków dodaję pokruszony ser, jajka oraz bułkę tartą ( nie dodaję przypraw gdyż ser jest wystarczająco aromatyczny). Wszystko mieszam i formuję kotlety. Kiedy masa jest zbyt "luzna" aby uformować kotlet dodaję więcej bułki tartej.
  3. Smażę z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju aż będą rumiane.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz