Lubię pieczarki i uwielbiam ser pleśniowy. Nigdy jednak nie jadłam zupy pieczarkowej z serem pleśniowym. Trzeba było zatem pomysł wdrożyć życie. Zupa okazała się rewelacyjna i będę ją z pewnością robić częściej.
Składniki:
- ok 600 g pieczarek
- 100 g sera pleśniowego typu stilton, rokpol
- 1 duża cebula
- 1 mała pietruszka
- 1 mała marchewka
- 1 l bulionu warzywnego
- ok 4 łyżek masła
- sól
- pieprz
- Pieczarki myję i razem z cebulę kroję w paski i podsmażam w garnku na maśle; gdy są już zarumienione zalewam je bulionem.
- Do bulionu wrzucam ser, pokrojone w kostkę pozostałe warzywa i gotuję aż będą miękkie.
- Zupę przekładam do blendera i miksuję na krem.
- Na koniec dodaję sól i pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz