Składniki:
- 2 łyżki masła
- 350 g makaronu najlepiej muszelki lub kolanka
- 1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
- szczypta gałki muszkatołowej
- 3 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- 250 g startego sera cheddar
- 50 g startego parmezanu
- 2 łyżki bułki tartej
- pieprz
Przygotowanie:
- Gotuję makaron według przepisu na opakowaniu ale 2 minuty krócej, odcedzam na sitku.
- W garnku rozpuszczam masło, dodaję mąkę czosnek, pieprz oraz gałkę muszkatołową, mieszam około 1 minuty na wolnym ogniu. Następnie dodaję mleko i wszystko dokładnie mieszam aby nie byłą nierozrobionych kluch mącznych. Kiedy masa zaczyna gęstnieć ściągam ją z piekarnika, dodaję cheddar i mieszam, następnie wrzucam makaron.
- Wymieszaną masę wykładam do naczynia żaroodpornego, posypuję parmezanem oraz bułką tartą.
- Wkładam do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na około 15 minut aż góra będzie przypieczona i zarumieniona.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz