Składniki na ok 25 -30 pierogów w zależności od wielkości:
na ciasto:
- 2 szklanki mąki (u mnie szklanka ma 350 ml)
- 1 łyżka miękkiego masła ( może być nawet rozpuszczone
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- ok 3/4 szklanki gorącej wody (może być nawet wrząca)
na farsz:
- 1 cebula
- 200 g tłustego sera
- 3 duże ziemniaki
- 100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Mąkę wrzucam do garnka ( to moja metoda, która dla mnie jest łatwiejsza niż wyrabianie ciasta na stolnicy), wbijam jajko, dodaję masło i sól i wszystko lekko mieszam.
- Następnie wlewam wodę i wszystko mieszam łyżką; kiedy składniki się połączą kończę wyrabiać ciasto rękoma. Im cieplejsza woda tym łatwiej urabia się ciasto. Kiedy ciasto podczas wyrabiania klei się do rąk dodaję odrobinę mąki.
- Boczek podsmażam na patelni i odkładam na talerzyk, na wytopionym z boczku tłuszczu podsmażam cebulę pokrojoną w kostkę.
- Ziemniaki przeciskam przez maszynkę lub miażdżę dokładnie widelcem na jednolitą masę, dodaję ser oraz cebulę i boczek, wszystko dokładnie mieszam.
- Ciasto rozwałkowuję i szklanką wykrawam kółka; nakładam farsz na środek pieroga i sklejam brzegi ( jeśli nie chcą się skleić to brzeg lekko smaruję wodą).
- Pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję 2 minuty od wypłynięcia.
- Polewam masłem lub podaję z zeszkloną cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz