środa, 7 sierpnia 2019

Bąbelkowe ciasto z cynamonem


Często robię odrywane ciasto z cynamonem, które błyskawicznie jest jedzone. Tym razem zrobiłam bąbelkowe ciasto. Na pomysł wpadłam po tym jak zobaczyłam lody w waflu bąbelkowym w jednej kawiarni. Ta forma ciasta jest trochę szybsza niż tradycyjne odrywane ciasto bo nie wymaga wałkowania i smakuje równie dobrze.  

Składniki na formę o o wymiarach 25 x 25 cm:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru 
  • 35 g masła
  • 260 g mąki
na polewę:
  • 40 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
  2. Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję trochę więcej mąki; odstawiam do wyrośnięcia na 1 h.
  3. Z ciasta odrywam małe kawałki i robię z nich kuleczki. Kuleczki kładę na blachę wyłożoną papierem w niewielkich odstępach jedną koło drugiej tworzą kolejno rzędy. 
  4. Odkładam ciasto do ponownego wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
  5. Piekę ok 20 min w temperaturze 170 stopni.
  6. Masło rozpuszczam z cukrem i cynamonem i polewam nim ciasto wyciągnięte z piekarnika. 

2 komentarze: