Często robię odrywane ciasto z cynamonem, które błyskawicznie jest jedzone. Tym razem zrobiłam bąbelkowe ciasto. Na pomysł wpadłam po tym jak zobaczyłam lody w waflu bąbelkowym w jednej kawiarni. Ta forma ciasta jest trochę szybsza niż tradycyjne odrywane ciasto bo nie wymaga wałkowania i smakuje równie dobrze.
- 1/2 szklanki mleka
- 20 g drożdży
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 35 g masła
- 260 g mąki
na polewę:
- 40 g masła
- 1 łyżka cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Drożdże rozpuszczam w letnim mleku i zostawiam na około 15 min.
- Pozostałe składniki wsypuję do miski, dodaję zaczyn i wyrabiam ciasto, jeśli się lepi dodaję trochę więcej mąki; odstawiam do wyrośnięcia na 1 h.
- Z ciasta odrywam małe kawałki i robię z nich kuleczki. Kuleczki kładę na blachę wyłożoną papierem w niewielkich odstępach jedną koło drugiej tworzą kolejno rzędy.
- Odkładam ciasto do ponownego wyrośnięcia na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Piekę ok 20 min w temperaturze 170 stopni.
- Masło rozpuszczam z cukrem i cynamonem i polewam nim ciasto wyciągnięte z piekarnika.
Super wyglądają te bąbelki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń