Prosty i smaczny przepis na czerwone pesto. Używam go najczęściej do spaghetti, na bagietkę i do smażonego bakłażana.
Składniki:
- 1 szklanka suszonych pomidorów*
- 1/3 szklanki migdałów
- 40 g parmezanu
- 2 większe ząbki czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu
- 3/4 - 1 szklanki oliwy z oliwek
* Jeśli używamy suszonych pomidorów w oleju będziemy potrzebować mniej oliwy z oliwek. Ja zazwyczaj używam suszonych bez oleju. Wtedy dodaje całą szklankę oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki wrzucam do procesora i dokładnie blenduję.
- Przechowuję w lodówce do 4 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz