sobota, 17 sierpnia 2019

Czerwone pesto


Prosty i smaczny przepis na czerwone pesto. Używam go najczęściej do spaghetti, na bagietkę i do smażonego bakłażana.

Składniki:
  • 1 szklanka suszonych pomidorów*
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 40 g parmezanu
  • 2 większe ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kolorowego pieprzu
  • 3/4 - 1 szklanki oliwy z oliwek
* Jeśli używamy suszonych pomidorów w oleju będziemy potrzebować mniej oliwy z oliwek. Ja zazwyczaj używam suszonych bez oleju. Wtedy dodaje całą szklankę oliwy z oliwek. 

Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki wrzucam do procesora i dokładnie blenduję.
  2. Przechowuję w lodówce do 4 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz