Czasem zdarzy mi się ugotować za dużo ryżu a potem zastanawiam się co z nim zrobić. Tak i było tym razem. Chciałam zrobić coś szybkiego, smacznego i coś czego nigdy wcześniej nie próbowałam ani nie robiłam. Wpadłam na pomysł by zrobić placek ryżowy z warzywami. Danie mnie zaskoczyło swoim smakiem i łatwością wykonania. Smakowało rewelacyjnie wyjęte z pieca, jak również pózniej kiedy ostygło.
Składniki na foremkę o wymiarach 23 x 23 cm:
- 5 dużych jajek
- 100 g ryżu
- mała puszka kukurydzy
- mała puszka zielonego groszku
- 1 czerwona papryka
- 3/4 szklanki żółtego sera +1/2 szklanki do posypania na górę
- 1 pierś z kurczaka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Ryż dokładnie wypłukuje wodą. Zalewam go 200 ml wody i gotuję na średnim ogniu aż będzie miękki. Co jakiś czas mieszam aby nie przypalił się do dna, kiedy ryż wchłonie całą wodę a nadal jest twardy dodaję więcej wody aby się nie przypalił.
- Kurczaka kroję na kawałki i podsmażam na patelni.
- Kukurydzę i groszek odcedzam na sitku.
- Paprykę kroję w kostkę.
- Do miski wkładam ugotowany ryż, podsmażonego kurczaka, ser, przyprawy, kukurydzę, groszek oraz paprykę. Wbijam jajka i wszystko dokładnie mieszam.
- Masę wykładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35 minut. Na 10 minut przed końcem posypuję placek ryżowy żółtym serem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz