Lemon curd to przepyszny cytrynowy krem - jeden z moich ulubionych. Nadaje się znakomicie do naleśników, deserów czy tortów.
Kolor kremu w dużej mierze zależy od jajek. Aby był bardziej żółty można go zrobić z samych żółtek. Jeśli chcemy aby krem był bardzo gęsty można natomiast dodać trochę więcej masła lub dodać odrobinę mąki ziemniaczanej.
Składniki na 260 g:
- 2 duże cytryny lub 3 małe
- 50 g miękkiego masła
- 70 g cukru
- 2 jajka
- 1 żółtko
- skórka z jednej cytryny ( opcjonalnie)*
* Skórka nadaje aromatu ale nie trzeba jej dodawać. Niektórym może przeszkadzać fakt, że może być ona lekko wyczuwalna w kremie. Aby tak nie było można krem przepuścić przez sitko. Wtedy będzie on jeszcze bardziej delikatny.
Przygotowanie:
- Cytryny dokładnie szoruję i wyparzam. Ścieram z jednej z nich skórkę ( tylko żółtą część, biała część jest gorzka i może zepsuć smak kremu), ze wszystkich wyciskam sok.
- Krem przygotowuję na parze. Do miski umieszczonej na garnku z gotującą się wodą (woda nie może dotykać miski) wkładam wyciśnięty sok z cytryny, skórkę cytrynową, masło oraz cukier, wszystko mieszam a następnie dodaję jajka oraz żółtko. Mieszam około 10 minut aż masa zgęstnieje i będzie konsystencją przypominać budyń. Ściągam z ognia. Po chwili masa jeszcze trochę bardziej zgęstnieje.
- Przechowuję w lodówce w zamkniętym pojemniku do dwóch tygodni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz