niedziela, 1 września 2019

Papryki faszerowane ryżem i krewetkami


Składniki:
  • 1 większa czerwona papryka 
  • 80 g ryżu
  • 100 g krewetek
  • 1 mała cebula
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżka bułki tartej
  • garść szczypiorku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:
  1. Papryki myję kroję na pół i usuwam gniazda nasienne. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20 minut aby zmiękły.
  2. W międzyczasie płuczę ryż, zalewam go 160 ml wody i gotuję na niewielkim ogniu aż będzie miękki co pewien czas mieszając aby się nie przypalił, w razie konieczności dolewam więcej wody.
  3. Cebulę kroję w kostkę i podsmażam na patelni razem z krewetkami; szczypiorek drobno siekam. Wszystko dodaję do ugotowanego ryżu, wbijam jajko, dodaję przyprawy oraz bułkę tartą i dokładnie mieszam.
  4. Faszeruję papryki i wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz