Nie jestem fanką kaszy gryczanej. Być może dlatego, że nigdy nie była u mnie w domu popularna. Wiedząc jednak ile w niej jest w niej cennych składników odżywczych postanowiłam stworzyć danie, w którym zostanie ona "przemycona". Pierogi z kaszą gryczaną, serem i kurczakiem okazały się strzałem w dziesiątkę! Kaszę oczywiście się wyczuwa ale znakomicie komponuje się ona z kurczakiem i żółtym serem. Z pewnością jeszcze kiedyś powtórzę ten przepis.
Składniki na około 30 sztuk:
na farsz:
- 1 pierś z kurczaka
- 3/4 szklanki startego żółtego sera np. cheddar
- 1 mała cebula
- 100 g kaszy gryczanej
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oleju
na ciasto:
- 2 szklanki* mąki
- 3/4 szklanki gorącej wody
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżeczki masła
* w tym przepisie używam szklanki o pojemności 350 ml
Przygotowanie:
Przygotowanie:
- Do 200 ml gotującej wody wsypuję kaszę, dodaję sól oraz łyżkę oleju i delikatnie mieszam. Kiedy widzę, że woda z kaszą ponownie się gotuje zmniejszam moc kuchenki i nakładam pokrywkę. Gotuję pod przykryciem 15 minut. Następnie wyłączam ogień, zdejmuję pokrywkę i odczekuję około 10 minut aż kasza wciągnie resztę wody.
- Kurczaka i cebulę kroję na małe kawałki i podsmażam na patelni, dodaję sól i pieprz.
- Do ugotowanej kaszy dodaję podsmażonego kurczaka z cebulką oraz ser i dokładnie mieszam.
- Ciasto: mąkę przesiewam na stolnicę, wbijam jajko i dodaję masło. Stopniowo wlewam wodę i jednocześnie wyrabiam ciasto ( można sobie pomóc nożem zgarniając mąkę do środka).
- Ciasto cienko rozwałkowuję i wykrawam kółka. Na środek każdego nakładam farsz i sklejam.
- Gotowe pierogi wrzucam do wrzącej wody i gotuję 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz