Do babki Tulipan zapuszczałam się od dawna ale zawsze czegoś mi brakowało. To kisielu wiśniowego nie miałam, to forma nie taka jaką chciałam, to inne ciasto już było już w piekarniku. W końcu się udało.
Z kilku wersji tego przepisu znalezionych w internecie stworzyłam własną wersję. Babka jest smaczna, lekko wilgotna i zachwyca swoim wyglądem.
Składniki:
- 6 dużych jajek ( białka i żółtka osobno)
- 1 szklanka cukru*
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 3/4 szklanki oleju
- 1 kisiel wiśniowy bez cukru
- 1/4 szklanki maku
- 2 łyżki kakao
- odrobina czerwonego barwnika spożywczego ( opcjonalnie)
*jeśli ktoś woli bardziej słodkie ciasta należy dodać 1/3 szklanki więcej lub posypać upieczoną babkę cukrem pudrem.
Przygotowanie:
- Białka ubijam na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier oraz cukier waniliowy.
- Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia.
- Do ubitych białek dodaję naprzemiennie olej i mąkę miksując na wolnych obrotach.
- Masę dzielę na 4 równe części: do pierwszej dodaję 2 żółtka i dokładnie mieszam a następnie wylewam do formy ( ja użyłam formy silikonowej i niczym jej nie smarowałam; w przypadku tradycyjnych form należy je posmarować masłem i posypać bułką tartą); do drugiej części dodaję kakao i dwa żółtka, mieszam do połączenia składników i wylewam na pierwszą warstwę; do trzeciej części dodaję kisiel i pozostałe dwa żółtka ( opcjonalnie także czerwony barwnik jeśli chcemy uzyskać intensywniejszy kolor), mieszam i wylewam na formę kakaową; do ostatniej części dodaję mąki, mieszam i wylewam na warstwę z kisielem.
- Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 45 minut do suchego patyczka. Czas pieczenia w dużej mierze zależy od formy w jakiej ją pieczemy. Po 40 minutach najlepiej sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest już gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz