Kotlety drobiowe goszczą u nas ostatnio często. Za każdym jednak razem staram się zrobić je z innymi dodatkami. Tym razem padło na kukurydzę i ser. Połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę.
Składniki:
- 2 filety z kurczaka (około 400 g)
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 1/2 średniej cebuli
- 1/2 łyżeczki czosnku
- niecała mała puszka kukurydzy (około 120 g)
- 40 g startego żółtego sera
- garść szczypiorku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Filety z kurczaka i cebulę, kroję w drobną kostkę, wrzucam do miski, dodaję ser, drobno posiekany szczypiorek, odsączoną kukurydzę, przyprawy i wszystko dokładnie mieszam. Masa musi być na tyle gęsta aby dało się formować kotlety, jeśli nie jest można dodać więcej bułki tartej.
- Formuję kotlety i wrzucam na rozgrzany olej. Smażę z obu stron aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz