poniedziałek, 25 listopada 2019

Pierogi drożdżowe z masą makową


Wszystkich fanów makowca z pewnością zadowolą pierogi drożdżowe z masą makową. Ciasto dzięki zawartości masła jest miękkie i delikatne. Swoje pierogi polałam polewą deserową ale równie dobrze będą smakować z lukrem.

Składniki na 8 sztuk:
na ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 40 g miękkiego masła
  • 250-270 g mąki
na farsz:
  • 200 g masy makowej ( domowa masa makowa - przepis tutaj )
dodatkowo:
  • polewa deserowa
  • bakalie do posypania
  • 1 roztrzepane widelcem białko
Przygotowanie:
  1. Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, ciepłego mleka oraz 1 łyżki mąki robię rozczyn i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  2. Do miski przesiewam mąkę,  wbijam jajko, dodaję masło, pozostały cukier oraz rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  3. Rozwałkowuję ciasto i wycinam większe koła. Na środek kładę farsz i sklejam. Odstawiam ostatni raz do wyrośnięcia na 15 minut. 
  4. Wierzch pierogów smaruję białkiem i wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 minut.
  5. Kiedy pierogi ostygną polewam je polewą deserową i posypuję bakaliami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz