Wszystkich fanów makowca z pewnością zadowolą pierogi drożdżowe z masą makową. Ciasto dzięki zawartości masła jest miękkie i delikatne. Swoje pierogi polałam polewą deserową ale równie dobrze będą smakować z lukrem.
Składniki na 8 sztuk:
na ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 40 g miękkiego masła
- 250-270 g mąki
na farsz:
- 200 g masy makowej ( domowa masa makowa - przepis tutaj )
dodatkowo:
- polewa deserowa
- bakalie do posypania
- 1 roztrzepane widelcem białko
- Z drożdży, 1 łyżeczki cukru, ciepłego mleka oraz 1 łyżki mąki robię rozczyn i odstawiam na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski przesiewam mąkę, wbijam jajko, dodaję masło, pozostały cukier oraz rozczyn i wyrabiam ciasto. Odstawiam na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Rozwałkowuję ciasto i wycinam większe koła. Na środek kładę farsz i sklejam. Odstawiam ostatni raz do wyrośnięcia na 15 minut.
- Wierzch pierogów smaruję białkiem i wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 20 minut.
- Kiedy pierogi ostygną polewam je polewą deserową i posypuję bakaliami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz