Pyszne, delikatne oraz pulchne racuszki, które pokochają zarówno dorośli jak i dzieci. Dynię można ugotować dzień wcześniej. Następnego dnia pozostanie nam jedynie zrobienie rozczynu, odstawienie ciasta w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i smażenie.
Składniki na około 30 racuchów:
- 20 g drożdży
- 300 ml mleka
- 400 g mąki
- 1 cukier waniliowy
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru
- 200 g dyni
- 1 średni banan
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki miękkiego masła
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Dynię kroję na mniejsze kawałki i gotuję w wodzie około 15 minut aż będzie miękka.
- Ze 100 ml ciepłego mleka, łyżki cukru oraz łyżki mąki robię rozczyn i zostawiam go na 15 minut do wyrośnięcia.
- Do dużej miski wkładam ugotowaną dynię i banana i rozduszam wszystko widelcem ( można również użyć blendera jeśli ktoś lubi jednolitą masę; ja lubię racuchy z wyczuwalnymi kawałkami dyni). Następnie wbijam jajko, dodaję rozczyn, cynamon, masło, pozostałe cukry, mąkę oraz lekko podgrzane mleko. Wszystko dokładnie mieszam do połączenia składników i odstawiam do wyrośnięcia na godzinę.
- Na rozgrzany olej wrzucam po 1 łyżce ciasta, smażę z obu stron aż będą rumiane.
- Posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz