środa, 15 stycznia 2020

Racuchy z pieczarkami i cebulą




Zawsze robiłam racuchy na słodko - głównie z jabłkami lub bananami. Zastanawiałam się jak będą smakować na słono i  postanowiłam przejść do działania. Do ciasta na racuchy dodałam podsmażone pieczarki z cebulą. Racuchy wyszły przepyszne i z pewnością będę je robić częściej. My jedliśmy je na śniadanie ale z pewnością będą one również znakomite na obiad np. z sosem czosnkowym albo pieczarkowym. 

Składniki na ok. 20 racuchów:
  • 2 szklanki mąki 
  • 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
  • 30 g drożdży
  • 1/4 łyżeczki cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 jajko 
  • 10 średnich pieczarek
  • 1 średnia cebula 
  • olej do smażenia
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozkruszam z cukrem i 1 łyżką mąki, zalewam szklanką ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut aż rozczyn wyrośnie.
  2. Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, jajko, resztę ciepłego mleka oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  3. Pieczarki z cebulą kroję na mniejsze kawałki i lekko podsmażam na patelni a następnie dodaję do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszam. 
  4. Na patelni rozgrzewam olej. Warstwa oleju powinna wynosić około 5 mm - racuchy mają w oleju pływać - wtedy nie spalą się tylko będą chrupiące. Wylewam po 2 łyżki ciasta. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuwam za pomocą ręcznika kuchennego. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz