Zawsze robiłam racuchy na słodko - głównie z jabłkami lub bananami. Zastanawiałam się jak będą smakować na słono i postanowiłam przejść do działania. Do ciasta na racuchy dodałam podsmażone pieczarki z cebulą. Racuchy wyszły przepyszne i z pewnością będę je robić częściej. My jedliśmy je na śniadanie ale z pewnością będą one również znakomite na obiad np. z sosem czosnkowym albo pieczarkowym.
Składniki na ok. 20 racuchów:
- 2 szklanki mąki
- 1 i 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 30 g drożdży
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 10 średnich pieczarek
- 1 średnia cebula
- olej do smażenia
- Drożdże rozkruszam z cukrem i 1 łyżką mąki, zalewam szklanką ciepłego mleka i odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut aż rozczyn wyrośnie.
- Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, jajko, resztę ciepłego mleka oraz rozczyn. Wszystko dokładnie mieszam i odstawiam na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
- Pieczarki z cebulą kroję na mniejsze kawałki i lekko podsmażam na patelni a następnie dodaję do wyrośniętego ciasta i delikatnie mieszam.
- Na patelni rozgrzewam olej. Warstwa oleju powinna wynosić około 5 mm - racuchy mają w oleju pływać - wtedy nie spalą się tylko będą chrupiące. Wylewam po 2 łyżki ciasta. Smażę z obu stron na rumiany kolor. Nadmiar tłuszczu z usmażonych racuchów usuwam za pomocą ręcznika kuchennego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz