wtorek, 7 stycznia 2020

Szybkie ciasto na oleju z jabłkami


Błyskawiczne ciasto w sam raz do kawy. Wystarczy mikser, duża miska, blacha do pieczenia i piekarnik. 
Ciasto wychodzi wilgotne i jest nafaszerowane dużą ilością jabłek.

Składniki na formę o wymiarach 30x30 cm*:
  • 3 1/2 szklanki mąki 
  • 5 jajek (rozmiar M) lub 4 duże 
  • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 4 duże jabłka 
  • cukier puder do posypania 
*Ja zrobiłam ciasto w formie o wymiarach 17×17 cm i w małej keksowce.

Przygotowanie:
  1. Wszystkiego składniki wyciągam wcześniej by osiągnęły temperaturę pokojową
  2. Piekarnik nagrzewam do 170 stopni.
  3. Jajka ubijam z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo dodaję mleko i olej cały czas mieszając dalej stopniowo dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia jednocześnie miksując.
  4. Jabłka obieram i kroję na ćwiartki a następnie na mniejsze kawałki ( ja każdą ćwiartkę dzielę na 3 części )
  5. Formę wykładam papierem i wylewam ciasto. Na górę kładę jabłka i posypuję cynamonem.
  6. Piekę około 40 minut do suchego patyczka. W trakcie pieczenia nie otwieram drzwiczek piekarnika aby nie powstał zakalec. Otwieram je dopiero pod koniec by sprawdzic za pomocą patyczka czy ciasto jest gotowe.
  7. Kiedy ciasto ostygnie posypuję cukrem pudrem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz