Błyskawiczne ciasto w sam raz do kawy. Wystarczy mikser, duża miska, blacha do pieczenia i piekarnik.
Ciasto wychodzi wilgotne i jest nafaszerowane dużą ilością jabłek.
Składniki na formę o wymiarach 30x30 cm*:
- 3 1/2 szklanki mąki
- 5 jajek (rozmiar M) lub 4 duże
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 duże jabłka
- cukier puder do posypania
*Ja zrobiłam ciasto w formie o wymiarach 17×17 cm i w małej keksowce.
Przygotowanie:
- Wszystkiego składniki wyciągam wcześniej by osiągnęły temperaturę pokojową
- Piekarnik nagrzewam do 170 stopni.
- Jajka ubijam z cukrami na puszystą masę, następnie stopniowo dodaję mleko i olej cały czas mieszając dalej stopniowo dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia jednocześnie miksując.
- Jabłka obieram i kroję na ćwiartki a następnie na mniejsze kawałki ( ja każdą ćwiartkę dzielę na 3 części )
- Formę wykładam papierem i wylewam ciasto. Na górę kładę jabłka i posypuję cynamonem.
- Piekę około 40 minut do suchego patyczka. W trakcie pieczenia nie otwieram drzwiczek piekarnika aby nie powstał zakalec. Otwieram je dopiero pod koniec by sprawdzic za pomocą patyczka czy ciasto jest gotowe.
- Kiedy ciasto ostygnie posypuję cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz