Sernik wiedeński należy do moich ulubionych, głównie przez to, że robi się go bardzo szybko i jest bardzo smaczny. Tradycyjnie robi się go bez spodu i z dużej ilości jaj dzięki czemu jest bardzo puszysty i dosłownie rozpływa się w ustach. Ja dodaję do niego ekstrakt pomarańczowy ale można go zastąpić waniliowym lub pominąć całkowicie.
Składniki na formę o średnicy 25 cm:
- 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
- 8 jajek
- 175 g masła
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
Przygotowanie:
- Składniki wyciągam wcześniej aby osiągnęły temperaturę pokojową.
- Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę. Robię to mikserem na najwyższych obrotach przez 7-9 minut.
- Do sera dodaję obie mąki, rozpuszczone i ostudzone masło i delikatne mieszam. Następnie partiami dodaję masę jajeczną. Masę mieszam łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Kolejną partię dodaję kiedy poprzednia połączy się z serem. Masę wylewam na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piekę 100 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni - opcja góra-dół bez termoobiegu. Na dno piekarnika wkładam naczynie żaroodporne wypełnione wodą. W czasie pieczenia nie otwieram drzwiczek. Po upieczeniu zostawiam około 15 minut w lekko uchylonym piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz