Miękkie, wilgotne i z dużą ilością czekolady. Oto muffinki, które zawsze wychodzą i rozchodzą się w mgnieniu oka.
Składniki na 24 małe muffinki:
- 1 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki kakao
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oleju
- 100 g czekolady mlecznej pokruszonej na kawałki
- Do miski wsypuję suche składniki: sól, kakao, mąkę, cukier, proszek do pieczenia i mieszam do połączenia.
- Do drugiej miski wlewam mleko, olej, jajka i wszystko mieszam, następnie dodaję do suchych składników i dokładnie mieszam. Gdy wszystko jest wymieszane na jednolitą masę dodaję kawałki czekolady.
- Przelewam do silikonowych foremek do 3/4 ich wysokości i wstawiam do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piekę przez około 20 minut opcja góra - dół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz