Ślimaczki cynamonowe mogłabym jeść na okrągło. Są dobre na podwieczorek jak i na śniadanie. Jeśli ktoś lubi je bardzo słodkie może dodatkowo polać je lukrem.
Składniki na 8 sztuk:
na ciasto:
- 100 ml ciepłego mleka
- 25 g drożdży
- 240 g mąki
- 3 łyżeczki cukru
- 40 g miękkiego masła
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- 100 g masła
- 90 g cukru
Przygotowanie:
- Drożdże rozkruszam z łyżeczką cukru i łyżeczką mąki a następnie zalewam ciepłym mlekiem i odstawiam na około 10 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Do miski wsypuję pozostałą przesianą mąkę oraz rozczyn, jajko, masło, olej i pozostały cukier. Wszystko dokładnie mieszam, wyrabiam ciasto, posypuję odrobiną mąki i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
- W małym garnku na małym ogniu rozpuszczam masło z cukrem i cynamonem
- Rozwałkowuje ciasto na prostokąt. Jeśli ciasto podczas wałkowania się klei posypuję stolnicę mąką. Następnie prostokąt smaruję masą cynamonową ( zostawiam odrobinę masy aby polać nią wierzch ślimaczków) i zawijam krótszym bokiem. Przecinam na 8 kawałków.
- Ślimaczki układam na blachę wyłożoną papierem, lekko spłaszczam i przykrywam ściereczką na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Piekę w temperaturze 170 stopni około 16 minut aż będą rumiane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz