Bardzo lubię gołąbki, czasem jednak nie mam na nie czasu. Gołąbki bez zawijania są dla nich alternatywą. Robi się je szybko i smakują równie dobrze.
Składniki na 9-10 sztuk:
na gołąbki
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g ugotowanego ryżu
- 250 g kapusty
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól
- pieprz
na sos:
- 1/3 szklanki koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki śmietany 9%
- 1/3 szklanki mleka 3,2%
- sól
- pieprz
dodatkowo:
- olej do smażenia
- mąka
- Kapustę kroję na małe kawałki. Kiedy używamy młodej kapusty nie musimy jej sparzać. Jeśli, używamy starej, która jest nieco twardsza lepiej pokroić ją, zalać wrzątkiem i zostawić w nim na parę minut - wtedy będziemy mieć pewność, że gołąbki nie będą twarde przez kapustę.
- Do kapusty dodaję ugotowany ryż, mięso, jajko, drobno posiekaną cebulkę i przyprawy. Wszystko mieszam i formuję gołąbki.
- Gołąbki obtaczam delikatnie w mące i obsmażam z każdej strony na rozgrzanym oleju.
- Wszystkie składniki na sos mieszam ze sobą w kubku a następnie wylewam na gołąbki. Gołąbki przewracam na drugą stronę w trakcie smażenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz