Mój Synek skończył sześć miesięcy, w sklepach pojawiły się pierwsze truskawki. Trzeba było zatem przygotować coś smacznego. Padło na sernik na zimno z musem truskawkowym. Kiedyś już go robiłam i bardzo mi smakował. Używałam jednak zwykłego mielonego sera. Tym razem użyłam mascarpone. Sernik wyszedł cudowny! Rozpływał się w ustach i został zjedzony od razu!
Składniki na okrągłą formę o średnicy 18 cm:
- 250 g sera mascarpone
- 160 ml śmietany kremówki
- 4 łyżeczki cukru
- 1 galaretka truskawkowa
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 200 g truskawek
- okrągłe biszkopty na spód
Przygotowanie:
- Spód formy wykładam biszkoptami.
- Truskawki miksuję blenderem na mus.
- Galaretkę oraz 1 płaską łyżeczkę żelatyny rozpuszczam w 1 1/3 szklanki wody.
- 2 pozostałe łyżeczki żelatyny rozpuszczam w niewielkiej ilości wody.
- Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mascarpone oraz cukier i dokładnie mieszam. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję połowę galaretki truskawkowej, a do drugiej połowę rozpuszczonej żelatyny. Pozostałą żelatynę dodaję do musu truskawkowego. Otrzymujemy 4 różne masy, które wylewamy naprzemiennie na biszkopty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz