Szybka i pyszna rolada z mięsa mielonego, która smakuje znakomicie na ciepło z pieczonymi ziemniaczkami i surówką jak i na zimno jako dodatek do chleba.
Składniki na formę o wymiarach 10 x11 cm:
Składniki na formę o wymiarach 10 x11 cm:
- 500 g mięsa mielonego
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- 250 g pieczarek
- 150 g sera żółtego
- 1 płaska łyżeczka czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
- Do mięsa mielonego dodaję jajka, bułkę tartą, oraz przyprawy i dokładnie mieszam.
- Na folię aluminiową wykładam mięso. Formuję z niego kształt prostokąta (jeden z boków musi być długości boku formy). Na mięso wykładam pokrojone w paski pieczarki i starty żółty ser lub pokrojony na mniejsze kawałki. Zwijam mięso w roladę i delikatnie przekładam do formy wyłożonej papierem, w której będziemy ją piec. Jeśli ktoś ma mniej czasu na robienie rolady może do mięsa mielonego dodać pokrojone pieczarki i ser, wszystko wymieszać a następnie przełożyć do formy.
- Piekę 45 minut w temperaturze 175 stopni
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz