Tradycyjne miękkie drożdżówki z budyniem, które nawet na następny dzień są smaczne. Są znakomitym pomysłem na podwieczorek jak i na śniadanie.
Składniki na 12 małych drożdżówek:
na ciasto:
Składniki na 12 małych drożdżówek:
na ciasto:
- 40 g drożdży
- około 500 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 2 jajka
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 100 g masła
na masę budyniową:
- 1 1/2 budyniu śmietankowego (60 g)
- 750 ml mleka
- 3 łyżeczki cukru ( opcjonalnie)
dodatkowo na lukier:
- 60 g cukru pudru
Przygotowanie:
- Z drożdży, 2 łyżek mąki, 1 łyżeczki cukru oraz połowy mleka robię rozczyn, zostawiam do wyrośnięcia na około 10 minut w ciepłe miejsce.
- Do miski wkładam mąkę, dodaję jajka, masło, sól, pozostały cukier, pozostałe mleko oraz rozczyn. Wszystko mieszam i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę.
- Masa budyniowa: 500 ml mleka zagotowuję, w pozostałych 250 ml rozpuszczam proszek budyniowy; kiedy mleko w garnku się zagotuje dodaję rozpuszczony w pozostałym mleku proszek i mieszam. Przykrywam folią aby nie powstał kożuch.
- Ciasto dzielę na 12 części; każdą spłaszczam na kształt koła, zakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Na wyrośnięte ciasto nakładam budyń.
- Piekę w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni 18 - 20 minut.
- Do cukru pudru dodaję niewielką ilość wody i mieszam aż cukier się rozpuści. Lukier powinien być gęsty aby nie spływał z drożdżówek
- Kiedy ostygną polewam lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz