Przepis na klasyczny murzynek, który kiedyś robiła moja babcia. Jest lekko wilgotny, smaczny, szybki w przygotowaniu a do tego zawsze wychodzi.
Składniki na formę o wymiarach 21x21cm:
- 1 kostka masła/margaryny (250g)
- 1,5 szklanki cukru
- 4-5 łyżek kakao
- 1/2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 4 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki wydrylowanych wiśni
Przygotowanie
- W rondelku zagotowuję margarynę z cukrem i kakao, nastpnie dodaję wodę. Z tak wytworzonej polewy czkoladowej odlewam pół szklanki na polewę.
- Mąkę przesiewam razem z proszkiem do pieczenia, dodaję do pozostałej masy wraz z jajkami, dokładnie mieszam.
- Na koniec dodaję wiśnie obtoczone w mące.
- Piekę ciasto około 40 minut w temperaturze 180 C do suchego patyczka. Po upieczeniu polewam pozostawioną polewą czekoladową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz