Błyskawiczne ciasto na zimno. W dodatku także i zdrowe jeśli użyjemy zrobionego przez siebie soku.
Składniki na formę o wymiarach 21x21:
na warstwę waniliową:
- 600 g serka waniliowego ( u mnie 4 serki po 150 g)
- 2-3 płaskie łyżeczki żelatyny
- 600 ml soku marchewkowo - bananowego*
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
- czekoladowa posypka
- podłużne biszkopty
* można użyć soku Kubuś lub podobnego. Ja użyłam domowego soku marchewkowo - bananowego. W tym przypadku należy dodać trochę soku z cytryny aby mu nie ściemniał.
Przygotowanie
- Blachę wykładam biszkoptami.
- Warstwa waniliowa: Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wrzącej wody ( około 5-6 łyżek wody). Ilość żelatyny zależy od gęstości serka. Im rzadszy tym więcej musimy jej użyć. Masę wylewam na biszkopty i wkładam do lodówki.
- Mus: Żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wrzącej wody ( około 5-6 łyżek wody). Ilość żelatyny zależy od gęstości soku ( u mnie był dość gęsty gdyż miałam więcej bananów. Im jednak rzadszy tym więcej musimy jej użyć. Masę wylewam na biszkopty i wkładam do lodówki.
- Posypuję posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz