Składniki na formę o wymiarach 23x23 cm:
- 200 g margaryny
- 50 g masła
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 1/2 szklanki cukru
- 4 jajka (białka i żółtka osobno)
- 1 pełna łyżeczka cynamonu
- 3 mniejsze jabłka lub 2 1/2 dużego
Przygotowanie:
- Białka ubijam na sztywno
- Margarynę rozpuszczam razem z cukrem i mlekiem. Zostawiam do wystygnięcia, a następnie dodaję żółtka i przesianą mąkę z proszkiem z proszkiem i cynamonem. Miksuję do uzyskania jednolitej masy a następnie dodaję pokrojone na kawałki jabłka oraz ubite białka i mieszam łyżką.
- Przelewam do formy wyłożonej papierem. Piekę około 45 minut do suchego patyczka w temperaturze 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz