Pomarańczowa ucierana babka jest znakomitym pomysłem na Wielkanoc. Jest delikatna i wilgotna o delikatnym pomarańczowym smaku. Można do niej także dodać startą skórkę pomarańczową. W przypadku kiedy pieczemy ją w podłużnej formie należy skrócić czas pieczenia.
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 110 g mąki ziemniaczanej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 160 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 1 niepełna łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml wyciśniętego soku z pomarańczy
Przygotowanie:
- Wszystkie produkty przygotowuję wcześniej aby osiągnęły pokojową temperaturę.
- Mąki z proszkiem przesiewam.
- Cukier ucieram z masłem na puszystą masę (miksowałam mikserem na najwyższych obrotach około 7 min). Następnie stopniowo dodaję jajka oraz ekstrakt pomarańczowy i miksuję. Masa na tym etapie wygląda jakby była zważona ale tak ma być.
- Stopniowo i naprzemiennie dodaję przesiane mąki i jogurt i mieszam łyżką.
- Na koniec dodaję sok pomarańczowy i mieszam łyżką. Wylewam do wytłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
- Piekę godzinę do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni przez godzinę.