Biszkopt robię bardzo często i aż trudno mi uwierzyć, że nigdy go nie zrobiłam z owocami. To był błąd bo ciasto wyszło rewelacyjne i z pewnością będę je robić ponownie z wykorzystaniem innych owoców.
Składniki na formę o średnicy 19 cm:
biszkopt:
- 3 jajka (białka i żółtka osobno)
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/3 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
- 300 g świeżych wiśni bez pestek
Przygotowanie:
- Białka ubijam na sztywno, pod koniec ubijania dodaję stopniowo cukier.
- Do masy dodaję stopniowo żółtka, a potem przesiane mąki z proszkiem. Wszystko mieszam drewnianą łyżką. I wykładam do formy wyłożonej papierem. Na wierzch kładę wiśnie.
- Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 40 min.
- Ciasto posypuję cukrem pudrem.