Składniki na formę o wymiarach 30x13 cm i 1 tarlaterkę
na ciasto:
- 240 g mąki
- 70 g cukru
- 120 g zimnego masła
- 1 żółtko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
masa budyniowa:
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 3-4 łyżeczki cukru w zależności od tego jak słodką masę lubimy
dodatkowo:
- owoce sezonowe
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto dokładnie ugniatam i wykładam formę. Spód nakłuwam widelcem w kilku miejscach.
- Piekę około 25 minut w nagrzanym do 170 stopni piekarniku.
- 1 szklankę mleka zagotowuję, pozostałe mleko mieszam z proszkiem budyniowym oraz cukrem i wlewam do gotującego się mleka, mieszam dokładnie masę, ściągam z ognia, a kiedy ostygnie wykładam na kruche ciasto.
- Na wierzch kładę owoce sezonowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz