Dawno nie jadłam tak dobrych i tak mocno alkoholowych babeczek. Są wilgotne, mocno kakaowe, a do tego nafaszerowane owocami. Do przepisu w sezonie śliwkowym z pewnością będę często wracać.
Składniki na 18 sztuk:
- 1 2/3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2/3 szklanki kakao
- 1 1/4 szklanki cukru
- 1 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 8 śliwek
- około 6 łyżek rumu
- Śliwki kroję na mniejsze kawałki i mieszam z rumem. Odstawiam na godzinę i mieszam co jakiś czas, aby były równo nasączone rumem.
- Do jednej miski wkładam suche składniki, do drugiej mokre. Składniki w obu miskach mieszam, a następnie mokre składniki dodaję do suchych.
- Przelewam masę do papilotek do wysokości 3/4, a następnie dodaję po łyżeczce śliwek z rumem.
- Piekę w nagrzanym do 170 stopni piekarniku około 25 minut do suchego patyczka.