Składniki na formę o wymiarach 23x23 cm:
na ciasto:
- 300 g mąki
- 3 jajka w temperaturze pokojowej
- 1 żółtko w temperaturze pokojowej
- 50 g drożdży
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 500 g śliwek
- 150 g masła w temperaturze pokojowej
na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g masła
Przygotowanie:
- Z drożdży łyżeczki cukru, łyżki mąki i ciepłego mleka tworzę zaczyn.
- Do dużej miski (ciasto bardzo rośnie) wkładam mąkę, masło oraz zaczyn i delikatnie mieszam łyżką. Ciasto nie jest zwarte - takie ma być. Zakrywam ściereczką i odkładam na godzinę do wyrośnięcia.
- W międzyczasie robię kruszonkę: wszystkie składniki kładę do miski i wyrabiam z nich ciasto.
- Wyrośnięte ciasto przekładam na formę wyłożoną papierem, kładę śliwki (łupina na dole) a następnie kruszonkę.
- Piekę około 45 min w nagrzanym piekarniku do 170 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz