Pyszny sernik na kakaowym cieście z wyraznie wyczuwalnym musem śliwkowym. Ciasto znakomite na podwieczorek do kawy lub kubka gorącej czekolady.
Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:
- 160 g herbatników kakaowych
- 50 g masła
na mus śliwkowy:
- 430 g śliwek (masa bez pestek)
- 1 budyń śmietankowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżeczki cukru
masa serowa:
- 500 g mielonego sera
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1/4 szklanki śmietany kremówki
- 3 jajka
Przygotowanie:
- Herbatniki wkładam do robota kuchennego i miksuję na jednolitą masę, masło rozpuszczam i dodaję do herbatników; masą wykładam blachę. Podpiekam w temperaturze 170 stopni około 15 minut.
- Do garnka wrzucam śliwki, dodaję 3 łyżki wody, cukier oraz cynamon. Kiedy śliwki są miękkie i zaczynają rozpadać się blenduję je na jednolitą masę. Kiedy mus ostygnie dodaję budyń (proszek) i dokładnie mieszam.
- Ser miksuję z cukrem, dodaję mąkę oraz kremówkę. Następnie dodaję pojedynczo jajka i miksuję na wolnych obrotach - tylko do połączenia składników.
- Na podpieczony spód wykładam 3 łyżki masy sernikowej i 3 łyżki musu śliwkowego i ponownie masę sernikową. Postępuję tak do zużycia obu mas.
- Piekę w nagrzanym do 165 stopni piekarniku 75 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz