Ciasto wyszło przypadkiem. Miałam trochę rabarbaru ze słoika, który trzeba było wykorzystać i niewiele czasu. Jest pyszne, lekko kwaskowe i bardzo kolorowe.
Składniki na formę o wymiarach 18x18 cm:
masa rabarbarowa:
- 320 g rabarbaru ze słoika (kupiłam w Biedronce)
- 2 pełne łyżeczki żelatyny
masa pomarańczowa:
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 szklanka wrzącej wody
- 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego
dodatkowo:
- herbatniki
- 1 galaretka cytrynowa
- 1 1/3 szklanki wrzącej wody
- ptasie mleczko
Przygotowanie:
- Spód blachy wykładam herbatnikami.
- Masa rabarbarowa: żelatynę rozpuszczam w niewielkiej ilości wrzącej wody i dodaję do rabarbaru. Dokładnie mieszam i wykładam na herbatniki. Wstawiam do lodówki
- Masa pomarańczowa: galaretkę rozpuszczam w wodzie, gdy lekko przestygnie dodaję jogurt i mieszam, wykładam na rabarbar i wkładam do lodówki.
- Na masę pomarańczową kładę herbatniki, a następnie ptasie mleczko tworząc szachownicę.
- Galaretkę cytrynową rozpuszczam w wodzie i wykładam na herbatniki. Wkładam do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz