Smaczne czekoladowe ciasto, które rewelacyjnie wyrasta. Masa może także posłużyć jako baza do tortu.
Składniki na formę o wymiarach 31x12 cm:
- 200 g masła
- 270 g mąki pszennej
- 200 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekolady
- 60 g kakao
- 1 szklanka i 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyzeczk sody oczyszczonej
- 5 jajek
Przygotowanie:
- Mleko, masło i czekoladę rozpuszczam w garnuszku i odstawiam do ostygnięcia.
- Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiewam.
- Jajka ubijam z cukrem na puszystą masę, dodaję ostudzoną masę czekoladową oraz suche składniki; wszystko miksuję.
- Przekładam do formy wyłożonej papierem. Piekę około 60 minut w temperaturze 170 stopni do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz