Składniki:
5 jajek ( 5 żółtek i 5 białek)
1 kostka margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru pudru do ciasta
1 szklanka cukru do białek
1 kg kwaśnych jabłek
Przygotowanie:
1. Żółtka trzemy z cukrem
2. Do żółtek dodajemy margarynę, proszek oraz cukier puder. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy kakao.
3. Ubijamy pianę z białek z cukrem
4. Na spód kładziemy jasne ciasto ( trzemy je na tarce o grubych oczkach aby zakryło dno. Na warstwę jasnego ciasta kładziemy ciemne ciasto. Postępujemy tak jak z białym ciastem - trzemy je na tarce. Następnie kładziemy pokrojone na kawałki jabłka. Przykrywamy je pianą z białek i ostatnią warstwą białego ciasta startego na tarce.
Pieczemy 40 min w temp 220 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz